pátek 2. října 2015

Chlap na zabití - 2.10. 2015

Jsem velmi ráda, že se mi tak poštěstilo a projednou jsem nemusela za divadlem jezdit. Divadlo naopak tentokrát přijelo za mnou....

V pátek od 19:30 jsem měla možnost zhlédnout komedii s názvem Chlap na zabití přímo na divadelní scéně kina v mém rodném Humpolci. Inscenace za námi přijela z pažského Divadla Palace, kde letos začíná již svou druhou sezonu.

Chlap na zabití je úspěšným a hodně hraným počinem známého francouzského dramatika Francise Vebera, mezi jehož další význemná díla patří například i Muž z Acapulka nebo Klec bláznů. Naši inscenaci z Divadla Palace zreříroval Jakub Nvota a byl použit překlad Jiřího Žáka.

Komedie vypráví možná poněkud bláznivý příběh o tom, jak může sebevrah narušit dokonale připravenou vraždu. Drsný profesionální zabiják (Filip Blažek) a nešťastný nekňuba François Pignon (Miroslav Vladyka) se nevědomky ubytují ve vedlejších hotelových pokojích. Zatímco jeden se připravue na vraždu, druhý se marně pokouší oběsit kvůli nešťastné lásce. Když si hotelový poslíček (Jaroslav Šmíd) všimne, že François není v pořádku, chce zavolat policii, což se ovšem zabijákovi vůbec nezamlouvá. Slíbí, že se o sebevraha sám postará, jenže v tu chvíli ještě netuší, jaké problémy mu dotěrný François nadělá. Do příběhu se dále zamotává také manželka Françoise (Alžběta Stanková), její nový přítel psychiatr (Michal Slaný) a policista hromotluk (Milan Šimáček).

Jaroslav Šmíd, Filip Blažek, Miroslav Vladyka
Hra je naprosto plná absudrních komických situací, vtipných monologů a skvělého francouzského humoru. Celé kino se přímo otřásalo smíchy a všichni včetně mě odcházeli nadmíru spokojeni. Jednoduchá malá scéna a šest výborných herců - tak málo stačí k perfektnímu zážitku! 
Níže opět přidávám své osobní hodnocení...

François Pignon - Miroslav Vladyka: 10/10
Panu Vladykovi opravdu naprosto nelze nic vytknout. Křičel, šeptal, brečel, smál se,... Publikum si naprosto získal a hlavně bylo vidět, že ho to baví!

Ralf Milan - Filip Blažek: 10/10
Filip měl dle mého názoru asi  tu nejtěžší roli a opět dokázal, jak úžasným hercem je! Chvíli drsný vrahoun, chvíli naprostá zdrogovaná troska. Z role nevypadl ani na vteřinku a jeho grimasy vyvolávaly přímo salvy smíchu. Určitě jsem nebyla jediná, komu bylo jeho postavy nakonec opravdu líto, ač to byl vrah.

Louisa - Alžběta Stanková: 9/10
Betka Stanková je mi jako herečka velmi sympatická a myslím, že je i moc šikovná. Tentokrát bych ale řekla, že se mohla do své role položit ještě o maličko víc. Rozesmála nás pouze jednou a to ve chvíli, kdy na chviličku vypadla z role. Po svém hlasitém molologu se poprskala, což komentovala nechtěným hlasitým "Fuj!" :D
 
Alžběta Stanková
Edgar Wolf - Michal Slaný: 10/10
V roli psychiatra, který Pignonovi odloudil ženu, se představil Michal Slaný. Viděla jsem tohoto herce poprvé a líbil se mi moc.

Poslíček - Jaroslav Šmíd: 10/10
Jaroslav Šmíd byl jako poslíček naprosto úžasný! On a Filip se podle mě v tom představení vyřádili nejvíc. Byl energický, vtipný a velice přirozený.
 
Policita - Milan Šimáček: 10/10
Policita neměl ve hře moc prostoru, protože byl většinu času v bezvědomí. Prakticky mu ale nemůžu nic vytknout. Pan Šmíd prostě ztvárnil takového normálního velkého a těžkého policistu.

Celkové hodnocení: 10/10
Komedii mohu opravdu vřele doporučit všem, kteří se rádi zasmějí. Je vystavěna hlavně na vtipu a také na naprosto dokonalých hereckých výkonech. Nad tím, co někteří z nich předvádějí na pódiu, někdy zůstává až rozum stát. Pokud inscenace přijede do vašeho města, rozhodně neváhejte!

fotky - zdroj

Žádné komentáře:

Okomentovat